söndag 27 mars 2011

Skaparglädje!


Rimmat kycklinglår i citronsås med ljummen vårprimörsallad

Detta blev en riktigt fräsch och vårlig kyckling rätt med ett stänk av gammal god husman i sig. Saltningen dagen innan gör köttet extra saftigt. Recept för 2 personer.

3 stora kycklinglår, gärna delad i större bitar
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn, krossade
1 citron pressad och riven ½ till kycklingen ½ till grönsakerna
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
10 gröna sparrisar, delad i tre delar
1 äpple i klyftor
1 halvt spetskålhuvud delad i grova bitar
½ knippe dill, grov hackad
1 msk god olivolja
Lite pepparrot raspad med kniv


Lägg kycklinglåren i en kastrull och strö över 2 msk flingsalt. Låt ligga och dra i minst ett dygn
Kallspola kycklinglåren en stund dagen efter och koka därefter på låg värme med lagerblad och kryddpeppar med lock i så mycket vatten att det täcker kycklingen. Koktid ca 15 min, låt därefter kycklingen stå och dra i grytan tio minuter.
Sila ifrån kokspadet ner i en ny gryta, tillsätt citron och socker och låt spadet koka ihop. Ta i vispgrädden, koka på nytt tills ca 3 dl återstår. Smaka av med salt om det behövs och peppar. Pilla kycklingen i grova bitar.
Lägg ner sparrisen i en traktörpanna med någon msk vatten och lite flingsalt, brässera med lock ett par minuter och ta därefter i äpple, spetskål, citron. Fortsätt brässera med locket på i ca en minut, ta av locket och ta i lite flingsalt och dillen samt lite olivolja.
Lägg upp den pillade kycklingen ( värm lite i micron om det behövs) och den ljumma salladen bredvid, garnera med raspad pepparrot på salladen. Slå såsen över kycklingen och servera direkt med kokt nypotatis.
Foto: de5