måndag 14 mars 2011

Skaparglädje!


de5

Anka a`la orange recept för 2 personer.
Ankbröst trivs med lite sötsyrliga tillbehör. Anka med apelsin sås är en klassiker, här presenterad i en moderniserad form som originalet nog inte vill kännas vid.

½ dl soya, kinesisk
1 msk skånsk senap
½ msk riven ingefära
1 pressad vitlök
1 msk flytande honung
2 msk matolja
1 ankbröst
2 rödlökar, skalade och klyftade
30 gr smör
1 msk vatten
½ pressad citron
2 msk apelsinmarmelad med skal
½ spetskålshuvud i grova blad
½ mango, grovt tärnad
Ärtskott till garnering

Blanda soya, senap, ingefära, vitlök och honung, ta i matoljan. Häll ut i en plåt
Ruta ankbröstet med vass kniv på skinnsidan, stek gyllen brun utan fett på skinnsidan på medelvärme. Lägg ankan på plåten med marinaden och pensla ankbrösten noga med marinaden.
Ugnsbaka på 140 grader i ca 12 min eller tills kärnan håller 58 grader, under tiden kan man ösa med lite marinad. Låt vila i aluminiumfolié
Fräs löken i en traktörpanna smöret, ta i vatten, citron och apelsinmarmelad. Lägg i kålen och mangon och sätt på locket, låt sjuda en minut och rör lite under tiden, smaka av med lite gourmetsalt
Lägg upp grönsakerna, skiva ankan på längden och lägg ovanpå, garnera med lite ärtskott.
Foto: de5