torsdag 10 mars 2011

Skaparglädje!

Foto: de5


Grillad kalvytterfile´med asiatisk rotmos serveras med citrusbrässerade rödbetor och gräddkokt kålrabbi med koriander. Recept för 2 personer.

Idag blev det lite jobbigt, skaparglädje kan lätt bli skaparångest och inte blev det bättre av att det låg massa rötter i korgen som var lika vintertrötta som jag själv. Tyckte det var passande att piffa upp dom stackarna med lite frisk citrus och pigga kryddor, som förde tankarna lite österut,


Foto: de5




2 dl tärnad kålrot
1 dl tärnad morot
1/3 chilifrukt, röd, hackad 1/3 till rödbetorna
½ msk ingefära riven
½ pressad citron till puré ½ till rödbetorna
1 msk olivolja
1 dl vispgrädde
1 Kålrabbi, strimlad eller svarvad till spagetthi
½ kruka koriander, hackad
2 stora rödbetor, tärnade
1 pressad apelsin samt rivet skal
Lite skivad färsk ingefära
1 msk olivolja
1 tsk socker
300 gr tunt skivad kalvytterfilé

Koka kålrötterna och morötterna mjuka i saltat vatten, häll i ett dukslag och stöt dom sedan till en grov puré. Blanda i chili, ingefära, citron och olivolja, smaka av med lite salt.
Koka grädden lite simmig och lägg ner kålrabbin tillsammans med koriandern, smaka av med salt
Lägg rödbetorna i en traktörpanna tillsammans med ½ dl vatten, apelsin, citron, chili, och ingefära, sjud rödbetorna mjuka i lagen under lock. Ta därefter av locket och reducera vätskan, tillsätt en nypa socker och olivoljan.
Grilla köttet hastigt och servera direkt med purén, rödbetorna och den gräddkokta kålrabbin.

Smaklig spis!