söndag 6 mars 2011

Skaparglädje!

Jag är en före detta professionell kock med många år bakom spisen på lite olika krogar. Min passion för mat lagandet har verkligen inte slocknat, men anpassats efter vardagliga behov och trevliga middagar med nära och kära. Det absolut roligaste restauranglivet hade att erbjuda var den spontana skaparglädje som var en naturlig ingrediens i ett professionellt kök. Ibland krävde vissa situationer att du under extrem tidspress fick ändra menyer och rätter i takt med att ingredienser tog slut, jag älskade dessa skarpa lägen och fick många gånger ihop riktigt bra rätter med relativt få ingredienser och tid att förbereda.
Denna situation vill jag nu återskapa i mitt egna hem tillsammans med min sambo som driver bloggen. Här kommer jag att varje vecka att lägga ut ett inspirerande recept och förutsättningarna är dessa:
Min sambo köper lite valfria ingredienser
Jag skapar en rätt, lagar upp den, fotar den och skriver ett recept varpå vi lägger ut den på bloggen. Från start till mål får det inte ta mer än 45 min
Uppdraget kan gälla förrätt, varmrätt och dessert
Vissa bas ingredienser som  mejerivaror, olivolja lite kryddor och torr varor får lov att kompletteras med inköpet
Vem vet, kanske kommer resultaten att leda till en kokbok på sikt :)
Vi rivstartade projektet redan ikväll då min sambo drog ut massa rester från helgens herrmiddag då jag fick lite lammstek över, detta resulterade i följande:
Foto: de5

Getostrisotto med brässerad purjolök, spetskål och färska örter med gårdagens lammstek
2 pers
1 schalottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl risotto ris
1,5 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong

1/3 spetskål, i grova bitar
1/3 purjolök, skivad
Persilja och basilika
Lite pressad citron
25 gr smör
75 gr getost, hälften till risotton

Fräs löken och vitlöken i olivoljan, slå på riset och det vita vinet. Låt vinet koka in i riset och slå därefter på buljongen. Koka till lagom konsistens och spä med vatten under tiden
Lägg ner spetskålen, purjolöken, persiljan och basilikan i en traktörpanna med en klick smör och 1 msk citronsaft, lägg på ett lock och låt småsjuda någon minut.
Lammsteken värmer jag försiktigt på 200 – 300 w i mikron eftersom den redan var tillagad, därefter skivade jag den tunt.
Gör klar risotton genom att slutsmaksätta med en klick smör och getost som sakta får smälta ut under omrörning, salta och peppra och fördela på tallrik.
Lägg på grönsaksblandningen och därefter lammsteken, smula gärna lite getost ovanpå
Smaklig spis

Ingegerd Råman gör otroligt vackra glasvaser och fat.

Ingegerd Råman för Orrefors.
Här har jag satt i hop ett litet kollage av mina favoriter.